And so being young and dipped in folly, I fell in love with melancholy

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

The Price of a Prize

1) The Mercury Prize

Θεσμός-σημείο αναφοράς. Δημιουργήθηκε ως απάντηση στον εμπορικό χαρακτήρα των Brit Awards. Εκ πεποιθήσεως και εκ συστάσεως του θεσμού από το 1992, είθισται να είναι υποψήφιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι ευρέως γνωστοί. Καλλιτέχνες εκ του Ηνωμένου Βασιλείου και εξ Ιρλανδίας, αποκλειστικά. Η βράβευση συνοδεύεται από αναγνωρισιμότητα, αύξηση στις πωλήσεις και κύρος. Κάποιες φορές η επιλογή ήταν, τουλάχιστον άστοχη (M People - 1994), ενώ ενίοτε μια σχετική κατάρα έρχεται ως παρακολούθημα.

Φέτος οι σοφοί δεν λάθεψαν (και τούτο το blog συμφωνεί με την επιλογή, αν αυτό βέβαια στην απειρότητα του κυβερνοχώρου αφορά κάποιον). Οι XX με τον ομώνυμο δίσκο τους στιγμάτισαν τη χρονιά, ενώ καλύπτουν όλες τις καλλιτεχνικές προϋποθέσεις που ο ίδιος ο θεσμός έχει θεσπίσει για τον αυτοπεριορισμό της κρίσεώς του.



Δήλωσε ο Simon Frith, εκ των κριτών: "The xx have a unique sense of time and space - urban and enigmatic. The result is a wonderfully atmospheric album - sparse, urgent, hypnotic and powerful".

bonus : Gorillaz - Crystalised (xx cover - BBC Radio 1 - Live Lounge) 


2) The Prix Constantin

Αντίστοιχης φιλοσοφίας προσπάθεια, προσφάτως ιδρυθείσα (2002), εκ της άλλης πλευράς της Μάγχης. Αφορά καλλιτέχνες, οι οποίοι σύμφωνα με το "καταστατικό" των βραβείων, δεν πρέπει να έχουν στο ενεργητικό τους χρυσό δίσκο (εξαιρείται ο υποψήφιος δίσκος τους). Μοναδικός περιοριμός είναι να έχει γίνει η παραγωγή του δίσκου στη Γαλλία κατά την τρέχουσα χρονιά, ασχέτως εθνικότητας καλλιτέχνη, γλώσσας, ύφους, μουσικής. Απώτερος σκοπός παραμένει ο ίδιος: να κερδίσουν δημοσιότητα όσοι δεν έχουν πρόσβαση στην ευρεία μάζα, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τους καλλιτέχνες του σήμερα και του αύριο.

2010 - Hindi Zahra, Μαροκινής καταγωγής,
απόδειξη στην πράξη ότι το μόνο που τελικά μετράει είναι η μουσική.
(όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Morrissey, σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Μ.Βρετανία για τη δήλωση συμπάθειας του πρωθυπουργού David Cameron προς τους Smiths: It is true that music is a universal language - the ONLY universal language, and belongs to all, one way or another")



bonus : Imik Si Mik (live)


3) The Polaris Music Prize

Εκ Καναδά ορμώμενο. Πέραν του Ατλαντικού, ίδιο μοντέλο με το πρώτο των ανωτέρω. Ιδρυθέν το 2006, αποδίδει στον νικητή και χρηματικό βραβείο 20,000 Κ$.

2010 - Karkwa. Έγιναν γνωστοί το το 2001 όταν τα Πανεπιστημιακά ραδιόφωνα (που τόσο βαρύνουσα σημασία έχουν εκεί) ανέδειξαν το "Poisson cru". Φέτος κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, " Les Chemins de verre".




4) The Choice Music Prize

Απάντηση της Ιρλανδίας στα εμπορικά Ιρλανδικά βραβεία Meteor Music Awards αλλά και στα  Mercury Prize, τα οποία περιλαμβάνουν και την Ιρλανδία στη λίστα των καλλιτεχνών (!).
Δώδεκα κριτές επιλέγουν Ιρλανδό καλλιτέχνη, ασχέτως είδους, πωλήσεων και δισκογραφικής εταιρείας. Τον επιβραβεύουν μάλιστα και με 10,000 €.

2010 -Two Door Cinema Club





5) The Shortlist Music Prize

Βραχύς ο χρόνος ζωής των (2001-2007), σταμάτησαν άνευ λόγου και ανακοίνωσης, πρόλαβαν όμως να αφήσουν το στίγμα τους. Απάντηση και αυτά στα εμπορικά "Grammy Awards", ακολουθούν στην ουσία την ίδια φόρμουλα με τα Mercury, αλλά όντας γνήσιοι Αμερικάνοι, ήτοι θεωρώντας εαυτούς κριτές ολόκληρου του πλανήτη, δεν θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς στις επιλογές τους.
Ανέδειξαν πάντως τις προηγούμενες χρονιές  Sigur Rós, N.E.R.D., Damien Rice, TV on the Radio,Sufjan Stevens, Cat Power, Feist.




Bonus Prize: 
The Turner Prize 2010 (by Tate Britain)

Αντιγραφή από το επίσημο site: " The Turner Prize is a contemporary art award that was set up in 1984 to celebrate new developments in contemporary art. The prize is awarded each year to 'a British artist under fifty for an outstanding exhibition or other presentation of their work in the twelve months preceding'."

Ποιά η σχέση με όλα τα ανωτέρω? Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά βραβεύτηκε ένα sound installation, η Σκωτσέζα Susan Philipsz με το "Lowlands". Η φωνή της έχει την ιδιότητα να σου δημιουργεί την πνιγηρή αίσθηση ότι η ομίχλη των υψιπέδων της Σκωτίας αρχίζει να σε περικυκλώνει.





Haunting, like Llorando.


bonne nuit, Pretty Visitors...




Δεν υπάρχουν σχόλια: